Zupa z soczewicy i kimchi

Zupa z soczewicy i kimchi

Składniki na 3 porcje

  • 1 duży ziemniak
  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • Pół szklanki soczewicy
  • 1 łyżka pasty miso
  • 0,8 l wody
  • 100 g tofu
  • 150 g Old Friends Kimchi
  • Łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • Dymka
  • przygotowanie

    Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i cebulę. Ziemniaka obierz, pokrój w pół centymetrową kostkę. Kimchi pokrój na mniejsze kawałki. Do małego rondla lub garnka włóż ziemniaka, zalej wodą, zagotuj. Dodaj soczewicę, gotuj całość przez 10 min. Dodaj pokrojone kimchi, podsmażoną cebulę z czosnkiem i pastę miso, dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze przez 5-7 min. Tofu pokrój w półcentymetrową kostkę, podsmaż na oliwie. Do miski wlej porcję zupy, na wierzch ułóż trochę tofu, udekoruj dymką i prażonym sezamem.

    mild vegan