Zupa z makaronem udon i vongolami

Zupa z makaronem udon i vongolami

Składniki

  • 1 szalotka 
  • kawałek pora o długości ok. 5 cm 
  • kawałek imbiru o długości ok. 3 cm 
  • kawałek marchewki o długości ok. 10 cm 
  • kawałek białej rzodkwi daikon o długości ok. 10 cm 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście kapusty pekińskiej 
  • 100 g vongoli
  • 3 łyżeczki oleju 
  • 1 łyżeczka pasty gochujang
  • 2 łyżeczki sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 1 l bulionu rybnego 
  • 2 porcję makaronu udon 
  • 200 g Old Friends Kimchi 
  • 300 g sandacza 
  • 120 g boczku gotowanego lub parzonego 
  • ½ kostki tofu 
  • szczypta soli   
  • łyżeczka sezamu 
  • garść posiekanego szczypiorku

przygotowanie

Warzywa kroimy w plastry a następnie w paski. Na oleju podsmażamy warzywa – szalotkę, pora, imbir i marchew, Następnie zalewamy je bulionem i po 2-3 minutach dodajemy pokrojone: kimchi, rzodkiew, tofu oraz liście sałaty. Gotujemy całość jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie doprawiamy wywar: sosem sojowym, pastą gochujang i olejem sezamowym. Gotujemy zupę jeszcze przez 5 minut.

Na osobnej patelni smażymy na złoto sandacza i boczek. Dodajemy je na wierzch serwowanej zupy pokrojone w plastry.

Do naszej zupy dodajemy vongole i gotujemy wszystko przez 3 minuty.

Zupę podajemy z ugotowanym makaronem udon, prażonym sezamem i grubo posiekanym szczypiorkiem.

mild vegan