Wege pizza z boczniakami i Old Friends Kimchi

Wege pizza z boczniakami i Old Friends Kimchi

Lista składników na ok 4-5 POrcji

  • 450 g mąki 
  • 4 g suchych drożdży
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 duże szarpane boczniaki
  • 50 g tartego żółtego sera
  • ½ cebuli
  • 50 g Old Friends Kimchi 
  • posiekany szczypiorek – do podania
  • Kimchi majo:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kropla sosu sojowego – opcjonalnie
  • około 200-250 ml oleju np. rzepakowego lub winogronowego
  • przygotowanie

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże i sól oraz wlewamy olej i wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto rozciągamy na placek. Na cieście układamy poszarpane boczniaki, cebulę pokrojoną w piórka i całość posypujemy żółtym serem.

    Gotowy placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i pieczemy przez 15 minut.  

    Podajemy z kimchi i posiekanym szczypiorkiem i kimchi majo.

    Kimchi majo:
    Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnię masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.

    mild vegan