Wege pizza z boczniakami i Old Friends Kimchi
Lista składników na ok 4-5 POrcji
przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże i sól oraz wlewamy olej i wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozciągamy na placek. Na cieście układamy poszarpane boczniaki, cebulę pokrojoną w piórka i całość posypujemy żółtym serem.
Gotowy placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i pieczemy przez 15 minut.
Podajemy z kimchi i posiekanym szczypiorkiem i kimchi majo.
Kimchi majo:
Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnię masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.