Wege mandu z kimchi

Wege mandu z kimchi

Ciasto na mandu to jak nasze ciasto na pierogi. I inspiracją do tego dania jest nasza relacja z Inessą Kim, która w dziedzinie pierogów jest mistrzem, a sama przez wiele lat prowadziła azjatycką pierogarnię, gdzie można było zjeść obłędne, idealnie lepione pierogi. 

Tak jak w przypadku naszych pierogów, taki i tu występują dziesiątki rodzajów farszy i dziesiątki stylów zawijania.

składniki

Składniki na farsz:
  • 2 grzyby shitake 
  • 1 spora pieczarka portobello
  • 1 szalotka 
  • 100 g tofu 
  • 3 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g Old Friends Kimchi
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej – do smażenia
  • Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 220 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • przygotowanie

    Do miski rozkruszamy tofu. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i podsmażamy tofu na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.

    Szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy drobno posiekane grzyby shitake i starte na tarce portobello. Kiedy grzyby ładnie się zarumienią, dodajemy wcześniej podsmażone tofu oraz Old Friends Kimichi i odparowujemy nadmiar wody z farszu. Imbir, czosnek oraz szczypiorek i kolendrę bardzo drobno siekamy i dodajemy na patelnię. Całość doprawiamy do smaku sosem sojowym, olejem sezamowym i redukujemy, aż farsz odparuje i zgęstnieje.

    Mąkę przesiewamy na stolnicę. W środku robimy dołek i wbijamy jajko oraz wlewamy wodę. Doprawiamy szczyptą soli i energicznie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy porcję farszu i zagniatamy tak jak nasze klasyczne pierogi. 

    Gotujemy porcjami we wrzątku, przez około 2 minuty od wypłynięcia. 

    Możemy je podawać gotowane albo podsmażone po ugotowaniu, z dodatkiem dymki, świeżej kolendry i sosem sojowym z dodatkami oraz kimchi ketchupem. Możemy je także posypać sezamem. 
    Sposoby lepienia pierożków: KLIK 

    Sos sojowy z dodatkami:

    • 100 ml sosu sojowego
    • 15 ml oleju sezamowego (1 łyżka)
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżka miodu
    • 50 ml wody
    • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
      Wszystkie składniki mieszamy razem i podajemy.

    Ketchup kimchi:
    Dobrej jakości ketchup (my użyliśmy Heinz) mieszamy w proporcji 1:1 z naszym Old Friends Kimchi i podajemy.

    mild vegan