Udon seafood

Udon seafood

składniki

  • 3 cm kawałek imbiru
  • 3 shitake
  • ½ szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 150 g kalmarów
  • 150 g krewetek
  • 200 g makaronu udon 
  • 0,5 szklanki bulionu 
  • świeża kolendra – do podania
  • szczypiorek – do podania
  • przygotowanie

    Szalotkę i pora kroimy w piórka i przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Dodajemy shitake i smażymy na złoto. Następnie wrzucam pokrojone kalmary (wcześniej rozmrożone) i obrane krewetki w całości. Przesmażam 3-4 minut, aż owoce morza będą gotowe. Podlewamy bulionem, wymieszanym z pastą gochujang. Dodajemy makaron, mieszamy i przesmażamy. Gotowe danie podajemy ze świeżą kolendrą i szczypiorkiem.

    mild vegan