Tempura z kimchi

Tempura z kimchi

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 batat
  • 1 czerwona lub zielona papryka
  • 100 g kimchi
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 50-70 ml zimnej wody
  • Olej do smażenia
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • przygotowanie

    Cukinię i obranego batata pokrój w pół centymetrowe plasterki, paprykę – w paski, część kimchi odciśnij z soku. Wymieszaj w miseczce wszystkie mąki, stopniowo dodawaj wodę aż do uzyskania konsystencji kefiru.  Zanurzaj kawałki warzyw w powstałej masie i smaż na bardzo dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odciśnięte kimchi można również podsmażać w ten sposób. Wymieszaj sos sojowy z miodem. Podawaj tempurę z sosem i pozostałym kimchi.

    mild vegan