Solianka z KIMCHI

Solianka z KIMCHI

Składniki

  • 1,5 l bulionu wołowo – wieprzowo – drobiowego, bardzo intensywnego
  • 1 cebula
  • 200 g kimchi
  • 3 ząbki czosnki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 5 kiszonych ogórków
  • szklanka zalewy z ogórków kiszonych
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 150 g pomidorków cherry
  • 30 g czarnych oliwek
  • 30 g zielonych oliwek
  • 30 g kaparów
  • pieprz i sól
  • ½ cytryny
  • Koperek
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • Kwaśna śmietana
  • przygotowanie

    Mięso z bulionu pokroić w cienkie paseczki i dodać do przecedzonego bulionu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle i dołożyć do gotującego się wywaru z mięsem. Dodać passatę pomidorową. Przesmażyć wędzony boczek, pokrojony w kostkę. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej tarce, razem z kimchi i pomidorkami cherry dodać do zupy. Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków, wrzucić pokrojone oliwki oraz kapary. Dodać pieprz, plasterki cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z koperkiem i kwaśną śmietaną.

    mild vegan