Smażone pierogi z ziemniakami i kimchi
składniki
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
100 g masła
1/3 łyżeczki kurkumy
500 ml gorącej wody
½ łyżeczki soli
Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 pęczek koperku
300 g Old Friends Kimchi
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
dymka
sposób przygotowania
Masło z kurkumą rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do przesianej mąki dodajemy sól, wodę z masłem i kurkumą. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy ciasto w folię. Dajemy mu odpocząć około 30 minut.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle. Koperek siekamy. Kimchi kroimy na mniejsze kawałki. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę, kimchi, koperek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkujemy na grubości 3-4 mm. Wycinamy krążki o średnicy około 8 cm. Na środek każdego krążka nakładamy farsz, sklejamy brzegi tworząc pierożki.
We frytkownicy rozgrzewamy olej do 180 stopni. Smażymy pierożki małymi porcjami przez około 3 minuty na złoty kolor. Podajemy z posiekaną dymką.