Smażone pierogi z ziemniakami i kimchi

Smażone pierogi z ziemniakami i kimchi

składniki

Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 500 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli 
  • Farsz:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek koperku
  • 300 g Old Friends Kimchi
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • dymka
  • sposób przygotowania

    Masło z kurkumą rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do przesianej mąki dodajemy sól, wodę z masłem i kurkumą. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy ciasto w folię. Dajemy mu odpocząć około 30 minut. 

    Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle. Koperek siekamy. Kimchi kroimy na mniejsze kawałki. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną cebulę, kimchi, koperek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

    Ciasto rozwałkujemy na grubości 3-4 mm. Wycinamy krążki o średnicy około 8 cm. Na środek każdego krążka nakładamy farsz, sklejamy brzegi tworząc pierożki.

    We frytkownicy rozgrzewamy olej do 180 stopni. Smażymy pierożki małymi porcjami przez około 3 minuty na złoty kolor. Podajemy z posiekaną dymką.

    mild vegan