Sałatka z groszkiem, kimchi i jajkiem

sałatka z groszkiem, kimchi i jajkiem

Lista składników na ok 4-5 POrcji

  • 150 g groszku cukrowego
  • 2 jajka 
  • 2 garście zieleniny
  • 200 g Old Friends Kimchi
  • 1 łyżeczka koreańskiej pasty gochujang
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • sok z ½ limonki
  • przygotowanie

    W małej miseczce mieszamy: pastę gochujang, sos sojowy, miód, olej sezamowy, miód, sok z limonki oraz olej sezamowy. Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy 8 minut. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki. Groszek wrzucamy na 20 sekund do wrzątku, a następnie szybko przekładamy do wody z kostkami lodu. 

    Posiekane kimchi mieszamy z sałatą, groszkiem oraz dressingiem. Na wierzchu sałatki kładziemy przekrojone jajko.

    mild vegan