Ryż na chrupiąco, kurczak, kimchi, sałatka z wakame i kimchi majo

Ryż na chrupiąco, kurczak, kimchi,

Kimchi idealnie sprawdza się w formie surówki. Do ryżu i kurczaka pasuje wybornie. Spróbuj usmażyć ryż na chrupiąco na patelni z nieprzywierającą powłoką. Analogicznie rozpraw się z udkiem z kurczaka. Chrupkość skórki i ryżu wyśmienicie będzie się komponować ze świeżym słodkim, kwaśnym i chrupiącym kimchi.

SKŁADNIKI

  • 2 podudzia z kurczaka zagrodowego
  • sól
  • ew. kapusta pak choi
    • Ryż smażony:
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 300 g ugotowanego ryżu basmati
    • 200 g Old Friends Kimchi
      • Kim chi majo:
      • 4 łyżki dobrego majonezu
      • 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi
      • Sałatka z wakame:
      • Mała garść suszonych wodorostów wakame
      • 1 łyżka sosu sojowego
      • Łyżeczka cukru
      • Łyżeczka oleju sezamowego
      • WYKONANIE

        Zaczynamy od zimnych dodatków. Majonez mieszamy z sokiem z Old Friends Kimchi. Sprawdzamy smak ew. doprawiamy odrobiną sosu sojowego.

        Robimy sałatkę z wakame. Wodorosty zalewamy ciepłą wodą i czekamy aż nasiąkną. Odcedzamy. Doprawiamy sosem sojowym, cukrem i olejem sezamowym.

        Podudzie z kurczaka osuszamy, solimy i smażymy na złoto na oleju rzepakowym. Pod koniec gotowania możemy dodać pokrojoną kapustę pak choi i poddusić ją kilka chwil, aż delikatnie zmięknie.

        Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i ugotowany ryż smażymy na złoto z jednej strony.

        Ryż podajemy z kapustą kurczakiem, Old Friends Kimchi, sałatką z wakame i majonezem z kimchi.

        mild vegan