Rosół mocno grzybowy z uszkami z kimchi i grzybami

Rosół mocno grzybowy z uszkami z kimchi i grzybami

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 200 g mrożonych borowików 
  • 30 g suszonych borowików (wcześniej namoczonych)
  • 400 g boczniaków 
  • 100 ml oleju do smażenia
  • 3 litry wody
  • Ciasto na uszka 
  • 500 g mąki 
  • 280 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • Farsz do uszek kimchi i pieczarek
  • 300 g pieczarek
  • 300 g Old Friends Kimchi Classic spicy
  • 80 ml oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • przygotowanie

    Włoszczyznę dokładnie myjemy i kroimy w ok. 5 cm kawałki. Cebulę oczyszczamy z wierzchnich warstw i kroimy na pół. Warzywa smażymy w dużym garnku, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia i zalewamy wodą.  Bulion gotujemy przez około 2-3 godziny na małym ogniu. W drugim garnku na mocno rozgrzanym oleju smażymy boczniaki, a gdy się zarumienią dodajemy mrożone borowiki i wcześniej namoczone suszone borowiki i zalewamy przygotowanym bulionem. Całość gotujemy przez około 1 godzinę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z uszkami i pokrojonymi grzybami. 

    Ciasto na uszka:
    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do odpoczynku.

    Farsz do uszek kimchi i pieczarek:
    Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach, Old Friends Kimchi siekamy. Przesmażamy składniki na mocnym ogniu, zaczynając od pieczarek, a gdy się zarumienia dodajemy kimchi. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Aby łatwiej lepiły się nam uszka, możemy farsz zblendować. 
    Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą małej szklanki wycinamy kółka, nakładamy porcje farszu i zlepiamy jak pierogi, łącząc końce. Przygotowane uszka gotujemy we wrzątku, około 2 minut od wypłynięcia. Podajemy z grzybowym rosołem. 

    mild vegan