Rosół mocno grzybowy z uszkami z kimchi i grzybami
Składniki
przygotowanie
Włoszczyznę dokładnie myjemy i kroimy w ok. 5 cm kawałki. Cebulę oczyszczamy z wierzchnich warstw i kroimy na pół. Warzywa smażymy w dużym garnku, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia i zalewamy wodą. Bulion gotujemy przez około 2-3 godziny na małym ogniu. W drugim garnku na mocno rozgrzanym oleju smażymy boczniaki, a gdy się zarumienią dodajemy mrożone borowiki i wcześniej namoczone suszone borowiki i zalewamy przygotowanym bulionem. Całość gotujemy przez około 1 godzinę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z uszkami i pokrojonymi grzybami.
Ciasto na uszka:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do odpoczynku.
Farsz do uszek kimchi i pieczarek:
Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach, Old Friends Kimchi siekamy. Przesmażamy składniki na mocnym ogniu, zaczynając od pieczarek, a gdy się zarumienia dodajemy kimchi. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Aby łatwiej lepiły się nam uszka, możemy farsz zblendować.
Ciasto rozwałkowujemy, za pomocą małej szklanki wycinamy kółka, nakładamy porcje farszu i zlepiamy jak pierogi, łącząc końce. Przygotowane uszka gotujemy we wrzątku, około 2 minut od wypłynięcia. Podajemy z grzybowym rosołem.