Podpłomyk z serem, boczkiem i kimchi

Podpłomyk z serem, boczkiem i kimchi

Po trzech tygodniach w Wietnamie i ciągłym jedzeniu azjatyckiej kuchnia, trafiliśmy do 4ps Pizza . To japońska sieć pizzerii w stylu fusion, która specjalizuje się w niespotykanych połączeniach smakowych. Tam jedliśmy pizze z tuńczykiem w sosie sojowym albo pizze z kimchi. Sposób szalony, totalnie zaskakujący, ale o dziwo działa. Później Mati Pichci robił w poznańskiej przyjemności kolabo z Bibendą, czyli z Beniaminem i z Festem i podawali kimchi z wędzonym boczkiem na pizzy. Szalone, ale smaczne. 

Stąd inspiracja, żeby zrobić coś takiego.

składniki

  • 450 g mąki 
  • 4 g suchych drożdży
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
    • 3 plastry (dobrego) żółtego sera
    • 1 duża pieczarka Portobello
    • 3 plastry surowego, wędzonego boczku 
    • 50 g Old Friends Kimchi
    • posiekany szczypiorek – do podania
    • przygotowanie

      Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże i sól oraz wlewamy olej i wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

      Po tym czasie ciasto rozciągamy na placek. Na wierzchu układamy pieczarkę, pokrojoną w bardzo cienkie plasterki, żółty ser i plastry wędzonego boczku.

      Gotowy placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i pieczemy przez 15 minut.  

      Podajemy z kimchi i posiekanym szczypiorkiem.

      mild vegan