Podpłomyk z serem, boczkiem i kimchi
Po trzech tygodniach w Wietnamie i ciągłym jedzeniu azjatyckiej kuchnia, trafiliśmy do 4ps Pizza . To japońska sieć pizzerii w stylu fusion, która specjalizuje się w niespotykanych połączeniach smakowych. Tam jedliśmy pizze z tuńczykiem w sosie sojowym albo pizze z kimchi. Sposób szalony, totalnie zaskakujący, ale o dziwo działa. Później Mati Pichci robił w poznańskiej przyjemności kolabo z Bibendą, czyli z Beniaminem i z Festem i podawali kimchi z wędzonym boczkiem na pizzy. Szalone, ale smaczne.
Stąd inspiracja, żeby zrobić coś takiego.
składniki
przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże i sól oraz wlewamy olej i wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozciągamy na placek. Na wierzchu układamy pieczarkę, pokrojoną w bardzo cienkie plasterki, żółty ser i plastry wędzonego boczku.
Gotowy placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i pieczemy przez 15 minut.
Podajemy z kimchi i posiekanym szczypiorkiem.