Placki z kimchi

Placki z kimchi

Przepis na te placki pochodzi z książki Inessy Kim „Koreański ferment. O kimchi, życiu i gotowaniu”. Z Inessą znamy się już wiele lat, często wspiera nas swoją wiedzą i niesamowitym smakiem. Polecamy Wam serdecznie jej książkę!

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka odciśniętego kimchi
  • olej do smażenia
  • Kimchi majo:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki soku z kimchi
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kropla sosu sojowego – opcjonalnie
  • około 200-250 ml oleju o delikatnym smaku, ja używam oleju z pestek winogron, może też być rzepakowy
  • WYKONANIE

    Wodę wymieszaj z jajkiem, dodaj mąkę i poszatkowane kimchi. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki na złoto z obu stron. Podawaj z kimchi majo i kimchi ketchupem.

    Kimchi majo:
    Do wysokiego, wąskiego naczynia wrzuć składniki: jajko, sól, pieprz, olej i zmiksuj blenderem ręcznym nie wyciągając końcówki ponad powierzchnię masy. Na koniec dodaj sok z kimchi i cytrynę, Zmiksuj krótko tylko do połączenia całości w jednolitą masę.

    Kimchi ketchup:
    Ketchup wymieszaj z kimchi w proporcji 50:50. Dodaj pokrojony szczypiorek i nori, a całość posyp prażonym sezamem. 

    mild vegan