Placki z kimchi
Przepis na te placki pochodzi z książki Inessy Kim „Koreański ferment. O kimchi, życiu i gotowaniu”. Z Inessą znamy się już wiele lat, często wspiera nas swoją wiedzą i niesamowitym smakiem. Polecamy Wam serdecznie jej książkę!
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Wodę wymieszaj z jajkiem, dodaj mąkę i poszatkowane kimchi. Na patelni rozgrzej olej, smaż placki na złoto z obu stron. Podawaj z kimchi majo i kimchi ketchupem.
Kimchi majo:
Do wysokiego, wąskiego naczynia wrzuć składniki: jajko, sól, pieprz, olej i zmiksuj blenderem ręcznym nie wyciągając końcówki ponad powierzchnię masy. Na koniec dodaj sok z kimchi i cytrynę, Zmiksuj krótko tylko do połączenia całości w jednolitą masę.
Kimchi ketchup:
Ketchup wymieszaj z kimchi w proporcji 50:50. Dodaj pokrojony szczypiorek i nori, a całość posyp prażonym sezamem.