Panierowany kalafior

Panierowany kalafior

Składniki

  • 15 g drożdży świeżych
  • 225 g mąki pszennej typ 480 – 550
  • 165 g piwa jasnego Bavaria 0,0% (lub inne jasne) 
  • 165 ml wody gazowanej 
  • szczypta soli 
  • ½ kalafiora
  • Kimchi majo:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kropla sosu sojowego – opcjonalnie
  • około 200-250 ml oleju np. rzepakowego lub winogronowego
  • przygotowanie

    Przygotowujemy ciasto – do mąki wkruszamy drożdze, mieszamy z wodą i piwiem i dodajemy szczyptę soli.  Całość dokładnie mieszamy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kalafior dzielimy na różyczki. Obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym do zarumienienia (ok. 5 minut).

    Podajemy z ketchupem kimchi i majo kimchi.

    Kimchi majo:
    Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.

    Ketchup kimchi:
    Dobrej jakości ketchup (my użyliśmy Heinz) mieszamy w proporcji 1:1 z naszym Old Friends Kimchi i podajemy. 

    mild vegan