Mięsna wersja mandu z kimchi i krewetkami

Mięsna wersja mandu z kimchi i krewetkami

składniki

Farsz:
  • 400 g mielonej łopatki
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 cm pora
  • ½ marchewki
  • 200 g Old Friends Kimchi
  • 120 g krewetek
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 220 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • przygotowanie

    Surowe mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy starty imbir, posiekany szczypiorek, dwie łyżki oleju sezamowego, przeciśnięty ząbek czosnku, drobno posiekany por, startą marchewkę, drobno posiekane Old Friends Kimchi, posiekane krewetki, prażony sezam i całość doprawiamy sosem rybnym i sosem sojowym. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego farszu.

    Mąkę przesiewamy na stolnicę. W środku robimy dołek i wbijamy jajko oraz wlewamy wodę. Doprawiamy szczyptą soli i energicznie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy porcję farszu i zagniatamy tak jak nasze klasyczne pierogi. Następnie zlepiamy rogi, tworząc uszka. 

    Pierogi gotujemy w koszyku na parze przez około 5 minut, pilnując, aby farsz w środku nie był surowy. Gotowe pierogi możemy podać z dymką, pak choi i sosem sojowym, obficie posypane sezamem. 

    Sposoby lepienia pierożków: KLIK

    Sos sojowy z dodatkami:

    • 100 ml sosu sojowego
    • 15 ml oleju sezamowego (1 łyżka)
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżka miodu
    • 50 ml wody
    • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

    Wszystkie składniki mieszamy razem i podajemy.

    mild vegan