Meatballs udon

Meatballs udon

składniki

  • 200 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 200 g wołowego mięsa mielonego
  • 150 g Old Friends kimchi (posiekane)
  • 1 łyżka cukier
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 500 ml bulionu
  • Olej – do smażenia
  • przygotowanie

    Na łyżce oleju obsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Do dużej miski przekładamy mielone mięsa, dodajemy 100 g posiekanego kimchi, podduszoną szalotkę i doprawiamy cukrem, szczypiorkiem, sosem sojowym i rybnym. Mięso dokładnie mieszamy, wyrabiamy i dzielimy na małe kulki, tworząc pulpeciki. Następnie obsmażamy na złoto z każdej strony. 

    Pozostałe kimchi mieszamy z bulionem i pastą i zalewamy pulpety. Podgrzewamy, aż płyn odparuje, a sos zgęstnieje. 

    Podajemy z makaronem (u nas udon- pasuje sztos) i szczypiorkiem.

    mild vegan