Koreańskie „spaghetti carbonara”

Koreańskie  „spaghetti carbonara”

składniki

  • 200 g makaronu spaghetti, ugotowanego
  • 120 g wędzonego boczku
  • 250 ml kimchi, drobno posiekanego
  • 50 g cebuli, drobno posiekanej
  • 30 g dymki, drobno posieknej
  • 1 łyżka płatków koreańskiej papryki – gochugaru
  • 1 łyżka koreańskiej pasty chili – gochujang
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego
  • 1 łyżka oleju sezamowegoz
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu, prażonych
  • przygotowanie

    Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy gochugaru, gochujang, sos sojowy, miód, czosnek oraz olej sezamowy. Pokrojony w paski boczek wkładamy na zimną patelnię. Smażymy na małym ogniu przez około 4 minuty. Po wytopieniu się tłuszczu dodajemy cebulę oraz kimchi. Po 2 minutach wlewamy sos oraz makaron. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy dymkę oraz sezam. Gotową carbonarę przekładamy na talerz.

    *Porcja dla 2 osób

    mild vegan