Kimchi Karbonara

Kimchi Karbonara

Karbonarę znacie doskolane. A teraz wyobraźcie sobie wersję koreańską i skrzyżujcie to z naszymi łazankami. Wyjdzie nam makaron smażony z boczkiem, na złoto z dodatkiem ostrego i aromatycznego kimchi. Zaskakujące, pyszne i piękne.

składniki

  • 100 g boczku
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kimchi
  • Ew. 2 pieczarki
  • Sezam
  • Fistaszki
  • Szczypiorek
  • Ew. żółtko
  • Szczypta papryki gochugaru
  • Olej sezamowy
  • ½ op. Makarony chow mien lub przennego spaghetti
  • Sos:
  • Łyżeczka pasty gochujang
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżeczka miodu
  • przygotowanie

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Boczek kroimy w grubą kostkę, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę.

    Sos sojowy mieszamy z pasta gochujang i miodem.

    Boczek wytapiamy na suchej patelni, smażymy na złoto, dodajemy szalotkę. Szklimy, dodajemy czosnek, dusimy kilka chwil mieszając. Dodajemy garść lekko posiekanego Old Friends Kimchi i podduszamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, sos i zagrzewamy.

    Kiedy makaron jest gorący podajemy posypany prażonym sezamem i szczypiorkiem. Dla fanów z surowym żółtkiem w środku.

    mild vegan