Kimchi kanapka z kurczakiem

Kimchi kanapka z kurczakiem

składniki

  • 6 trybowanych udek z kurczaka
  • 3 łyżki sojowego 
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g panko (lub bułki tartej)
  • olej  – do smażenia
  • Do podania:
  • 4 bułki do burgerów dobrej jakości 
  • 200 g Old Friends Kimchi
  • Kimchi majo
  • 2 pomidory
  • 1 sałata rzymska
  • Kimchi majo:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki soku z Old Friends Kimchi
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kropla sosu sojowego – opcjonalnie
  • około 200-250 ml oleju np. rzepakowego lub winogronowego
  • przygotowanie

    Sos sojowy mieszamy z miodem i dokładnie obtaczamy w nim kurczaki. 

    Następnie obsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju, przekładamy do głębokiej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i dodajemy 100 g masła. Pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 120 C przez 3 godziny.  

    Gotowe mięso studzimy, zdejmujemy skórę i panierujemy. Do trzech osobnych talerzy dodajemy kolejno: 100 g mąki, 2 rozkłócone jajka i 150 g panko. Panierujemy kurczaki po kolei w mące, jajku i panko. Smażymy na głębokim tłuszczu do mocnego zarumienienia. 

    Podjemy z dobrej jakości bułkami, kimchi, kimchi majonezem, pomidorem i rzymską.

    Kimchi majo:
    Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.

    mild vegan