Kanapka z długo pieczonym boczkiem i kimchi

składniki
BOCZEK:
1kg boczku
300 g – pokrojonej w kostkę: marchewki, selera i szalotki
1 jabłko
100 ml sosu sojowego
30 g cukru
0,5 l bulionu
20 ml oleju sezamowego
DODATKI:
duży kawałek bagietki
4 szalotki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
1 szklanka wody
100 g Old Friends Kimchi
3 łyżki majonezu
garść posiekanego szczypiorku
przygotowanie
Jabłko kroimy w kostkę. Łączmy ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie obkładamy nią mięso. Tak przygotowany boczek owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy przez 10 godzin (noc) w temperaturze 120 stopni. Po upieczeniu mięso powinno się rozpływać 🤤
Cebulę kroimy w krążki. Następnie blanszujemy ją polewając cebule wrzątkiem – do tego zadania dobrze jest położyć pokrojoną cebulę na sitku. Zblanszowaną cebule wkładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą z cukru, octu oraz wody.
Kawałek bagietki przekrawamy na pół. Smarujemy majonezem obie części. Układamy na każdej po 2-3 plastry boczku, na wierzch nakładamy dużą porcję kimchi. Całość obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
