Kanapka z długo pieczonym boczkiem i kimchi

Kanapka z długo pieczonym boczkiem i kimchi

składniki

BOCZEK:
  • 1kg boczku 
  • 300 g – pokrojonej w kostkę: marchewki, selera i szalotki 
  • 1 jabłko 
  • 100 ml sosu sojowego 
  • 30 g cukru 
  • 0,5 l bulionu 
  • 20 ml oleju sezamowego 
  •   DODATKI:
  • duży kawałek bagietki 
  • 4 szalotki 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 0,5 szklanki octu 
  • 1 szklanka wody 
  • 100 g Old Friends Kimchi
  • 3 łyżki majonezu 
  • garść posiekanego szczypiorku
  • przygotowanie

    Jabłko kroimy w kostkę. Łączmy ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie obkładamy nią mięso. Tak przygotowany boczek owijamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy przez 10 godzin (noc) w temperaturze 120 stopni. Po upieczeniu mięso powinno się rozpływać 🤤

    Cebulę kroimy w krążki. Następnie blanszujemy ją polewając cebule wrzątkiem – do tego zadania dobrze jest położyć pokrojoną cebulę na sitku. Zblanszowaną cebule wkładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą z cukru, octu oraz wody.

    Kawałek bagietki przekrawamy na pół. Smarujemy majonezem obie części. Układamy na każdej po 2-3 plastry boczku, na wierzch nakładamy dużą porcję kimchi. Całość obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

    mild vegan