Hot Dog z karmelizowaną dymną marchewką, wege majo, Old Friends KIMCHI Spicy Vegan

Hot Dog z karmelizowaną dymną marchewką

Lista składników

Składniki na dwa hot dogi:
  • 1 słoik Old Friends KIMCHI Spicy Vegan
  • Garść orzeszków ziemnych 
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki wegańskiego majonezu
  • Na kiełbaski;
  • 2 młode średniej wielkości marchewki 
  • 50 ml sosu sojowego 
  • 50 ml wody 
  • 50 g miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki wędzonej papryki w proszku 
  • 25 ml octu balsamicznego 
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku 
  • Na konfiturę;
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 50 ml czerwonego wina 
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Składniki na 4 bułki:
  • 300 g mąki pszennej typ 480
  • 120 g mleka
  • 3 g suchych drożdży (lub 12 g świeżych)
  • 8 g soli
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 1 rozbełtane jajko do smarowania bułeczek
  • Tangzhong czyli skrobiowy kleik pszenny:
  • 20 g mąki pszennej typ 480
  • 30 g wody
  • przygotowanie

    Zacznij od kiełbasek. Wymieszaj wszystkie przyprawy i zrób z nich jednolitą marynatę. Przelej marynatę do blaszki, włóż do niej marchewki, przykryj blaszkę folią aluminiową i włóż blaszkę do piekarnika. Piecz do miękkości w temperaturze 160 stopni. W tym czasie przygotuj konfiturę z cebuli. Obraną cebulę pokrój w cienkie piórka, zacznij podsmażać ją na oliwie. Gdy zmięknie i zmniejszy delikatnie swoją objętość dodaj wino, cukier i ocet. Podgotuj do momentu aż konfitura zgęstnieje i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Majonez wegański wymieszaj z kilkoma łyżkami sosu z Old Friends KIMCHI Spicy Vegan. Orzeszki ziemne spraż na suchej patelni. Bułeczki podgrzej. Upieczone marchewki możesz dodatkowo zgrillować, nabiorą dzięki temu dymnego „kiełbasianego” smaku i aromatu. Gotowe bułeczki przekrój wzdłuż, wysmaruj majonezem od środka, nadziej odpowiednią ilością Old Friends KIMCHI Spicy Vegan, następnie ułóż marchewkę, na marchewkę nałóż konfiturę z cebuli. Posyp wszystko sprażonymi orzeszkami i listkami natki pietruszki.

    Bułki hot dogowe:
    Zacznij od przygotowania kleiku, bo przed dodaniem do ciasta musisz go porządnie schłodzić. Składniki na Tangzhong wymieszaj w rondelku i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Podgrzewaj do uzyskania 65-68 stopni Celsjusza lub (jeśli nie masz termometru) do momentu, w którym mieszanina zgęstnieje i będzie ciągnąć cię za rózgą. Przełóż kleik do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała zaparzonej mąki i wstaw do lodówki.

    Następnie przejdź do właściwego ciasta; mleko, drożdże, cukier i jajko dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i sól. Dokładnie zagnieć, a następnie dorzuć kleik i zagniataj dalej przez 5-10 minut. Po tym czasie dodaj do ciasta schłodzone i pokrojone w drobną kosteczkę masło.

    Zagniataj ciasto do momentu, aż całe masło się wchłonie, a następnie uformuj z niego kulę i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.

    Ciasto powinno wyrosnąć 3 krotnie co przekłada się mniej więcej na 3-4 godziny wyrastania w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, nagrzej piekarnik do 35-40 stopni, a jeśli nie masz takiej temperatury na swoim piekarniku to nagrzej go do 50 stopni, wyłącz, uchyl drzwiczki i chwilę poczekaj. Następnie włóż miskę z ciastem do środka i zamknij piekarnik. W ten sposób po 2 godzinach ciasto będzie pięknie wyrośnięte.

    Wyrośnięte ciasto przebij palcami tak by pozbyć się nadmiaru gazu. Podziel na 4 porcje lub 6, jeśli chcesz mieć mniejsze bułki. Gotowe kawałki ciasta rozwałkuj na prostokąty, a następnie zroluj w wałeczki. Sklej końcówkę ciasta tak by wałki się nie rozwijały i przełóż sklejeniem do dołu, do foremki wysmarowanej masłem. Moja foremka mierzy 20 cm x 26 cm. Pamiętaj, żeby pozostawić odstęp pomiędzy bułeczkami, bo one jeszcze sporo urosną. Przykryj foremkę folią i odstaw do wyrastania na mniej więcej 1,5 godziny. W tym czasie piekarnik nagrzej do 170 stopni – termoobieg. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż będą pięknie złotobrązowe.

    Po upieczeniu wyjmij Hot Dogi z blaszki i daj im wystygnąć. Następnie odrywaj lub odkrawaj nożem każdą bułkę i przesmażaj przed podaniem na niewielkiej ilości masła. By nadziać bułki składnikami wystarczy, że przetniesz ją wzdłuż od góry do 2/3 wysokości.

    mild vegan