Glazurowane żebra wieprzowe z kimchi
Składniki
przygotowanie
Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone szalotki, imbir, czosnek, boczniaki i shitake oraz sos sojowy, rybny i cukier i gotujemy przez około 2 godziny do miękkości żeberek. Po ugotowaniu żeberka odlewamy i studzimy, a wywar wykorzystujemy np. do przygotowania aromatycznej zupy. Wystudzone żeberka przekładamy na blachę, smarujemy przygotowaną glazurą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut. Podczas pieczenia kilka razy żeberka wyjmujemy i smarujemy glazurą.
Glazura z kimchi:
Wszystkie składniki glazury mieszamy.
Żeberka podajemy z domowymi frytkami, kimchi majo, kimchi z sezamem i szczypiorkiem oraz kimchi ketchupem.
Kimchi majo:
Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.
Ketchup kimchi:
Dobrej jakości ketchup (my użyliśmy Heinz) mieszamy w proporcji 1:1 z naszym Old Friends Kimchi i podajemy.