BOWL Z KIMCHI Z SEZONOWYMI WARZYWAMI

Bowl z kimchi z sezonowymi warzywami

SKŁADNIKI

  • ½ op. makaronu ryżowego
  • 100 g Old Friends KIMCHI
  • ½  zielonego ogórka
  • 50 g czerwonej kapusty
  • 2 kiwi
  • 1 marchewka 
  • 4 rzodkiewki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu  
  • Kolendra lub inne ulubione zioła
  • 250 g ugotowanego ryżu jaśminowego
  • Sos
  • 70 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka gochujang
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • ½ łyżeczki startego ząbka czosnku
  • SPOSÓB przygotowaniA

    Wszystkie składniki sosu mieszamy.

    Kimchi odsączamy i kroimy drobnej. Ogórka, czerwoną kapustę i rzodkiewkę ścieramy na mandolinie. Marchewkę kroimy w słupki (julienne), a kiwi w cienkie plasterki. Zielonego ogórka łączymy z olejem sezamowym i czarnym sezamem. Ryż przekładamy do miski i i dodajemy przygotowane warzywa, owoce oraz świeże zioła. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem lub podajemy go w osobnej miseczce.

    mild vegan