Azjatycka zupa z kimchi i 6-minutowym jajkiem

Azjatycka zupa z kimchi i 6-minutowym jajkiem

Składniki

  • 2 l wywaru na wędzonym boczku lub esencjonalnego wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego 
  • 3 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
  • 1 słoiczek (ok. 300 g) kimchi 
  • 1/2 małej dyni piżmowej
  • 1/3 brukwi
  • 2 – 3 małe marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sos sojowy do smaku
  • olej sezamowy do smaku
  • sól do smaku
  • Do podania:
  • 2 – 4 jaja z wolnego wybiegu w temp. pokojowej
  • 1 kostka tofu jedwabistego 
  • 500 g chińskiego pszennego makaronu
  • 4 łyżki prażonego sezamu
  • ½ pęczka szpinaku
  • ½ pęczka rzodkiewek 
  • 1/3 korzenia białej rzodkwi
  • 2 cebule dymki
  • 1/3 pęczka kolendry
  • przygotowanie

    Dynię, brukiew i marchew obieramy ze skóry. Dwie pierwsze kroimy w kostkę o boku 1 cm, a marchew w grubsze plasterki. Wszystko mieszamy z olejem, doprawiamy solą do smaku i pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut, mieszając w połowie, aby równomiernie się zarumieniły i były miękkie w środku. Wywar zagotowujemy z koprem włoskim i czosnkiem. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Dodajemy upieczone warzywa i kapustę kimchi, gotujemy kolejne 20 – 30 minut, aż kapusta stanie się miękka. Doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i olejem sezamowym. W międzyczasie gotujemy chiński makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Liście szpinaku siekamy w cienkie paseczki (tzw. szyfonadę), a łodyżki w drobne kawałeczki. Rzodkiew obieramy i razem z rzodkiewkami kroimy w cienkie plasterki. Dymkę i kolendrę drobno siekamy. Doprowadzamy do wrzenia wodę, dobrze ją solimy i wkładamy ostrożnie jaja. Gotujemy 6 minut, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Bardzo ostrożnie obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Do miseczki nakładamy porcję makaronu, pocięte świeże warzywa, jedwabiste tofu, sezam oraz z 1 lub 2 połówkami jaja. Zalewamy porcją gorącej zupy, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy.

    mild vegan