Panierowany kalafior
Składniki
przygotowanie
Przygotowujemy ciasto – do mąki wkruszamy drożdze, mieszamy z wodą i piwiem i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kalafior dzielimy na różyczki. Obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym do zarumienienia (ok. 5 minut).
Podajemy z ketchupem kimchi i majo kimchi.
Kimchi majo:
Do wysokiego, wąskiego naczynia dodajemy jajko, sól, pieprz oraz olej i miksujemy blenderem ręcznym (nie wyciągając końcówki ponad powierzchnie masy). Na koniec dodajemy sok z kimchi i cytrynę i krótko miksujemy tylko do połączenia.
Ketchup kimchi:
Dobrej jakości ketchup (my użyliśmy Heinz) mieszamy w proporcji 1:1 z naszym Old Friends Kimchi i podajemy.