Mięsna wersja mandu z kimchi i krewetkami
składniki
przygotowanie
Surowe mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy starty imbir, posiekany szczypiorek, dwie łyżki oleju sezamowego, przeciśnięty ząbek czosnku, drobno posiekany por, startą marchewkę, drobno posiekane Old Friends Kimchi, posiekane krewetki, prażony sezam i całość doprawiamy sosem rybnym i sosem sojowym. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego farszu.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. W środku robimy dołek i wbijamy jajko oraz wlewamy wodę. Doprawiamy szczyptą soli i energicznie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy porcję farszu i zagniatamy tak jak nasze klasyczne pierogi. Następnie zlepiamy rogi, tworząc uszka.
Pierogi gotujemy w koszyku na parze przez około 5 minut, pilnując, aby farsz w środku nie był surowy. Gotowe pierogi możemy podać z dymką, pak choi i sosem sojowym, obficie posypane sezamem.
Sposoby lepienia pierożków: KLIK
Sos sojowy z dodatkami:
- 100 ml sosu sojowego
- 15 ml oleju sezamowego (1 łyżka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 50 ml wody
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
Wszystkie składniki mieszamy razem i podajemy.