Zupa z makaronem udon i vongolami
Składniki
- 1 szalotka
- kawałek pora o długości ok. 5 cm
- kawałek imbiru o długości ok. 3 cm
- kawałek marchewki o długości ok. 10 cm
- kawałek białej rzodkwi daikon o długości ok. 10 cm
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 100 g vongoli
- 3 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 l bulionu rybnego
- 2 porcję makaronu udon
- 200 g Old Friends Kimchi
- 300 g sandacza
- 120 g boczku gotowanego lub parzonego
- ½ kostki tofu
- szczypta soli
- łyżeczka sezamu
- garść posiekanego szczypiorku
przygotowanie
Warzywa kroimy w plastry a następnie w paski. Na oleju podsmażamy warzywa – szalotkę, pora, imbir i marchew, Następnie zalewamy je bulionem i po 2-3 minutach dodajemy pokrojone: kimchi, rzodkiew, tofu oraz liście sałaty. Gotujemy całość jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie doprawiamy wywar: sosem sojowym, pastą gochujang i olejem sezamowym. Gotujemy zupę jeszcze przez 5 minut.
Na osobnej patelni smażymy na złoto sandacza i boczek. Dodajemy je na wierzch serwowanej zupy pokrojone w plastry.
Do naszej zupy dodajemy vongole i gotujemy wszystko przez 3 minuty.
Zupę podajemy z ugotowanym makaronem udon, prażonym sezamem i grubo posiekanym szczypiorkiem.