Zimowy bowl z pieczonymi warzywami i kimchi
Zima wbrew pozorom daje spore kulinarne możliwości jeśli chodzi o warzywa. Brukselki, jarmuż, boczniaki, topinambury, czerwona kapusta – to tylko część dostępnego repertuaru, która umili wizualnie i smakowo zimową paletę. Dzisiaj w menu warzywa pieczone z ryżem i kimchi. Proste, pyszne i roślinne danie.
SKŁADNIKI
- Garść bruskelki, boczniaków, topinamburów,
- 100 g dyni
- 100 g batatów
- Garść jarmużu
- 100 g kapusty czerwonej
- 100 g Old Friends Kimchi
- 300 g ugotowanego ryżu basmati
przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Dokładnie je myjemy i traktujemy osobno. Brukselki przekrawamy na pół lub na 4, boczniaki rwiemy na mniejsze kawałki, topinambury kroimy na 4, dynie i bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (ja lubię kroić je w ząbki jak jabłko). Wszystkie warzywa w osobnych miseczkach lub pojemnikach solimy i obtaczamy w odrobinie oleju, a następnie pieczemy na złoto w 180 C. najlepiej robić to na kilka rund w piekarniku tak żeby każda porcja warzyw idealnie się upiekła.
Ryż odgrzewamy na parze. Podajemy z pieczonymi warzywami. Danie dekorujemy blanszowanym jarmużem, czerwoną kapustą i sezamem. Zimne, ostre i chrupiące kimchi będzie idealnym dodatkiem.