Spring rolls z kimchi

Spring rolls z kimchi

Składniki

  • 50 g papieru ryżowego
  • 1 marchewka 
  • pęczek świeżej kolendra
  • 100 g Old Friends KIMCHI
  • 1 mango
  • 100 g kiełków mung
  • ½ zielonego ogórka
  • 100 g makaronu ryżowego
  • listki świeżej mięty
  • 30 g fistaszków
  • Sos fistaszkowy:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 40 ml soku z limonki
  • 90 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
  • Dressing miętowo- pomarańczowy:
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego chili
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 10 listków posiekanej mięty
  •  

    przygotowanie

    Przygotowujemy sos fistaszkowy. Masło orzechowe rozcieramy z wodą, następnie dodajemy sok z limonki, sos sojowy, płatki chili i drobno posiekany imbir i całość dokładnie mieszamy.

    W drugiej miseczce przygotowujemy miętowo – pomarańczowy dressing, dokładnie mieszając wszystkie składniki. 

    Marchewkę, mango i ogórka kroimy w słupki (julienne). Kimchi odsączamy z soku i drobno siekamy. Przygotowujemy ciepłą wodę. Jeden listek papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 3 sekundy i układamy go na desce. Na nim układamy warzywa, kiełki mung, kimchi, mango, makaron ryżowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu oraz mięte i kolendrę. Zostawiamy po 3 cm z każdej strony, aby móc zawinąć sajgonkę. Na początku zawijamy boki do środka, następnie zawijamy w rulon. Postępujemy tak z każdą kolejną sajgonką. 

    Gotowe podajemy z sosami, posypane fistaszkami oraz świeżą kolendrą.

    mild vegan