Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi

Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi

składniki

  • ½ Chili
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 różyczek brokułu 
  • 1 kolba kukurydzy*
  • 2 porcje makaronu soba
  • 150 g kimchi
    • Sos :
    • 30 ml sosu sojowego
    • 30 ml wody
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • Sok z połowy limonki
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
    • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
    • przygotowanie

      Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

      Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszce pomijamy ten punkt. Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).  Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.  Szczypior kroimy w 4 cm kawałki. Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty. Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia. Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior oraz listki kolendry dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem. 

      *jeśli nie jesteśmy wstanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce

      mild vegan