MAKARON Z BROKUŁEM, KUKURYDZĄ I KIMCHI

Składniki:

  • ½ Chili
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 różyczek brokułu
  • 1 kolba kukurydzy*
  • 2 porcje makaronu soba
  • 150 g kimchi

Sos :

  • 30 ml sosu sojowego
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszce pomijamy ten punkt.

Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Szczypior kroimy w 4 cm kawałki.

Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty.

Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia.

Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior oraz listki kolendry dokładnie mieszamy.

Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.

*jeśli nie jesteśmy wstanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce

Korzystając z tej strony zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close