
Składniki:
- ½ Chili
- 3 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 10 różyczek brokułu
- 1 kolba kukurydzy*
- 2 porcje makaronu soba
- 150 g kimchi
Sos :
- 30 ml sosu sojowego
- 30 ml wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- Sok z połowy limonki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.
Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszce pomijamy ten punkt.
Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente).
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Szczypior kroimy w 4 cm kawałki.
Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty.
Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia.
Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior oraz listki kolendry dokładnie mieszamy.
Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.
*jeśli nie jesteśmy wstanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce