Pierogi z kaszanką i kimchi

Pierogi z kaszanką i kimchi

To egzotyczne połączenie – bardzo polskie i koreańskie zarazem. Ten szalony pomysł to dzieło Inessy Kim, która znana jest z zamiłowania do pierogów, dobrej kuchni i kimchi rzecz jasna.

składniki

Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki kurkumy

    • Farsz:
    • 500 g kaszanki
    • 3 szalotki
    • 1 łyżka oleju 
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 250 g pokrojonego Old Friends Kimchi

    przygotowanie

    Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i kurkumę. W ciepłej wodzie rozpuść masło. W mące zrób wgłębienie, wlej wodę i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zafoliuj i odstaw na 30 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotuj farsz.

    Kaszankę wyjmij z jelit i rozkrusz. Szalotki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Następnie dodaj do kaszanki. Sos sojowy wymieszaj z miodem i podgrzej, redukując ilość płynu. Następnie dodaj łyżkę oleju sezamowego i wymieszaj z pokrojonym kimchi. Całość dodaj do kaszanki i dokładnie wymieszaj. 

    Gotowe ciasto rozwałkuj i wytnij koła za pomocą szklanki. Podziel farsz i zlep pierogi. Gotowe ugotuj lub smaż w głębokim oleju do złotego koloru. Podawaj z dodatkiem sosu sojowego.

    mild vegan