Makaron z brokułem, kukurydzą i kimchi
składniki
przygotowanie
Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.
Kolbę kukurydzy gotujemy około 8 minut (jeśli mamy ugotowane kolby bądź kukurydzę w puszce pomijamy ten punkt. Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut (al dente). Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szczypior kroimy w 4 cm kawałki. Czosnek, imbir i chili siekamy w drobną kosteczkę, a następnie smażymy w woku lub w głębokiej patelni z rozgrzanym olejem przez 2 minuty. Dodajemy obkrojone ziarna kukurydzy i brokuł, mocno podsmażamy do zarumienienia. Podlewamy wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy makaron, kimchi, szczypior oraz listki kolendry dokładnie mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą i prażonym sezamem.
*jeśli nie jesteśmy wstanie kupić kolby kukurydzy, możemy użyć kukurydzy w puszce