Kapuśniak z Old Friends Kimchi
Składniki
- 1 słoik Old Friends KIMCHI
- 100g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 100g pokrojonej w piórka cebuli
- 150g ugotowanych ziemniaków
- 1,5 litra bulionu mięsnego
- Garść prażonego sezamu
- 1 pęczek dymki
przygotowanie
Boczek kroimy w słupki o grubości około 0,5cm. Do rozgrzanego garnka dodajemy 2 łyżki oleju i boczek, który smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. Następnie dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Ze słoika wyjmujemy kimchi i lekko je siekamy. Dodajemy do garnka wraz z sokiem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 1-1,5 godziny pod przykryciem. Do tak ugotowanego kapuśniaku dodajemy ugotowane wcześniej, pokrojone w kostkę ziemniaki. Danie najlepiej smakować będzie na następny dzień gdy się „przegryzie”. Kapuśniak przed podaniem posypujemy posiekaną dymką, kolendrą i prażonym sezamem.