Bowl z pieczonym żebrem w zalewie kimchi a w wersji wege z marynowanym bakłażanem

Bowl z pieczonym żebrem w zalewie kimchi a w wersji wege z marynowanym bakłażanem

SKŁADNIKI

Mięso:
  • 2 kg żeberek wieprzowych 
  •  solanka: 3 litry wody, 150 g cukru, 150 g soli 
  • 400 g miksu pokrojonych w kostkę warzyw: 1 marchewkę, 3 szalotki, ¼ selera i jedno jabłko 
  • 0,5 l bulionu 
  • 80 ml sosu sojowego 
  • 30 ml oleju sezamowego 
  • 50 g cukru brązowego
  • 300 g kimchi oczywiście od Old Friends Kimchi 
  • szczypta soli 
  • Bakłażan:
  • 1 bakłażan 
  • 50 ml sosu sojowego 
  • 20 g cukru 
  • 10 ml oleju sezamowego
  • 1 duża szczypta papryki gochugaru
  • 15 ml Louisiana lub sosu cholula
  • Dodatki:
  • 200 g grzybów eryngii
  • 4 łodygi jarmużu 
  • 30 ml oleju 
  • ryż do sushi 
  • duża garść posiekanego szczypiorku 
  • 2 duże łyżki kimchi od Old Friends Kimchi
  • przygotowanie

    Mięso zalewamy przygotowaną solanką i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zawijamy szczelnie mięso w folię aluminiową wraz z pokrojonymi warzywami, zalewą oraz kimchi i pieczemy w 90 stopniach przez 16 godzin. Po upieczeniu porcjujemy i podajemy na ciepło.

    Bakłażana kroimy w grubą kostkę. Marynujemy w przyprawach i pieczemy przez 50 minut w 140 stopniach. 

    Jarmuż oczyszczamy – wykrywamy łyko i zostawiamy same karbowane końcówki listków. Następnie go blanszujemy we wrzącej wodzie z łyżeczką soli i cukru przez ok. 3-5 minut (do miękkości).

    Grzyby kroimy w kawałki po czym smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną solą.

    Łączymy jarmuż z grzybami, dodajemy 50 ml bulionu oraz 30 g masła.

    Ryż płuczemy i gotujemy w proporcji 1:2 z wodą przez 10 minut od zagotowania, pod przykryciem na niedużym ogniu. Po tym czasie zostawiamy ryż do naciągnięcia jeszcze przez 10 do 15 minut.

    Całość podajemy z ugotowanym ryżem, na to ciepłe kawałki mięsa lub bakłażna, grzyby, jarmuż i posiekany szczypiorek.

    mild vegan