Azjatyckie pierogi z mięsem i kimchi
składniki
przygotowanie
Surowe mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy starty imbir, posiekany szczypiorek, olej sezamowy, przeciśnięty ząbek czosnku, startą marchewkę oraz posiekanego pora i Old Friends Kimchi i całość dokładnie mieszamy. Farsz możemy doprawić do smaku sosem sojowym.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. W środku robimy dołek i wbijamy jajko oraz wlewamy wodę. Doprawiamy szczyptą soli i energicznie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy porcję farszu i zagniatamy tak jak nasze klasyczne pierogi. Gotowe pierogi gotujemy we wrzątku przez około 3 minuty od wypłynięcia.
Sposoby lepienia pierożków: KLIK
Ugotowane pierogi przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju i smażymy na złoto. Usmażone pierogi podlewamy bulionem i gotujemy w nim pierogi przez 3 minuty.
Podajemy z dodatkiem posiekanego szczypiorku i sosem sojowym.
Sos sojowy z dodatkami:
- 100 ml sosu sojowego
- 15 ml oleju sezamowego (1 łyżka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 50 ml wody
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
Wszystkie składniki mieszamy razem i podajemy.