OLD FRIENDS KIMCHI – Misja
Założyliśmy OLD FRIENDS z misją dzielenia się pysznym, autentycznym, ręcznie robionym kimchi w małych partiach przy użyciu najlepszych naturalnych składników. Ręczne krojenie warzyw na duże kawałki zapewnia bardziej zrównoważoną fermentację i głębszy smak. Jako zapaleni miłośnicy jedzenia i wina, zainspirowało nas piękno koreańskiego rękodzieła i tradycja.
Podtrzymujemy tradycję robienia kimchi, stosując rzemieślniczy proces, od wyboru najlepszej kapusty pekińskiej i płatków papryki chile, po ręczne cięcie kapusty pekińskiej, mieszanie z przyprawami w małych partiach i ręczne pakowanie w szklane słoiki. W przeciwieństwie do maszynowego siekania, krojenia w paski i mieszania w dużych kadziach, które mogą zmiażdżyć delikatne warzywa, nasz ręczny proces od początku do końca zapewnia optymalną fermentację i zrównoważone smaki.
CZYM JEST KIMCHI?
Kimchi to w dużym skrócie tradycyjny koreański sposób fermentowania i przygotowywania warzyw sezonowych. Koreańczycy najczęściej kiszą w ten sposób kapustę pekińską. Pierwsze wersje kimchi powstawały w Chinach i Korei już 2 tysiące lat temu. Obecnie w samej Korei istnieje aż ponad 200 różnych odmian kimchi. W 2013 kimchi i kim-jang,czyli tradycyjna metoda przygotowywania kimchi, zostały wpisane na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
DLACZEGO KIMCHI?
Kimchi jest niskokaloryczne, poprawia przemianę materii i jest uznawane za jedną z najzdrowszych potraw świata. Zawiera witaminy A, B1, B2 i C, a także żelazo i wapń. Dzięki fermentacji jest bogate w bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus, które zasilają florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego, budują odporność, mają wpływ na trawienie i wchłanianie substancji dobroczynnych dla organizmu, ograniczają występowanie alergii i chorób skóry oraz wspierają regulację wagi i odpowiednie PH. Nic dziwnego, że dla Koreańczyków kimchi stanowi nieodłączny dodatek do każdego posiłku.
Początki
Wszystko zaczęło się już 7 lat temu od Sebastiana, który zrobił swoje pierwsze domowe kimchi a potem przez 4 lata dopracował do perfekcji recepturę na kimchi. Potem pojawiliśmy się My z pomysłem na stworzenie pierwszej, ogólnopolskiej marki produkującej tylko i wyłącznie KIMCHI. Nasze pierwsze kimchi Classic Spicy zostało wprowadzone na rynek w 2019 r. To wciąż nasz bestseller!
FRIENDS - NASZA KIMCHI SPOŁECZNOŚC
Nie bez kozery w nazwie naszej firmy jest “FRIENDS” – to z przyjaciółmi oraz bliskimi chcemy dzielić się tym co najlepsze. I tak właśnie traktujemy naszych klientów. W Wasze ręce oddajemy produkt, którego sami na co dzień używamy. Czy jedząc Old Friends Kimchi bezpośrednio ze słoika czy wykorzystując je w trakcie gotowania, dostajecie od nas zawsze ten sam dopracowany smak kimchi.
W zakładce ‘PRZEPISY” znajdziecie kilka inspiracji jak wykorzystać produkty Old Friends Kimchi w daniach ze wszystkich stron świata. Jak już raz spróbujecie gotować z kimchi, to gwarantujemy Wam, że ten produkt zostanie z waszych kuchniach na stałe.
Czekamy też na Wasze #kimchi historie. Dołączcie do naszych kanałów social media i podzielcie się z nami swoimi opiniami.