Bowl z pieczonym żebrem w zalewie kimchi a w wersji wege z marynowanym bakłażanem
SKŁADNIKI
przygotowanie
Mięso zalewamy przygotowaną solanką i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zawijamy szczelnie mięso w folię aluminiową wraz z pokrojonymi warzywami, zalewą oraz kimchi i pieczemy w 90 stopniach przez 16 godzin. Po upieczeniu porcjujemy i podajemy na ciepło.
Bakłażana kroimy w grubą kostkę. Marynujemy w przyprawach i pieczemy przez 50 minut w 140 stopniach.
Jarmuż oczyszczamy – wykrywamy łyko i zostawiamy same karbowane końcówki listków. Następnie go blanszujemy we wrzącej wodzie z łyżeczką soli i cukru przez ok. 3-5 minut (do miękkości).
Grzyby kroimy w kawałki po czym smażymy je na rozgrzanym oleju z odrobiną solą.
Łączymy jarmuż z grzybami, dodajemy 50 ml bulionu oraz 30 g masła.
Ryż płuczemy i gotujemy w proporcji 1:2 z wodą przez 10 minut od zagotowania, pod przykryciem na niedużym ogniu. Po tym czasie zostawiamy ryż do naciągnięcia jeszcze przez 10 do 15 minut.
Całość podajemy z ugotowanym ryżem, na to ciepłe kawałki mięsa lub bakłażna, grzyby, jarmuż i posiekany szczypiorek.