Frytki z batatów z wołowiną i Old Friends KIMCHI

Frytki z batatów z wołowiną i Old Friends KIMCHI

Składniki

Frytki:
  • 2 bataty
  • Sól
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Wołowina: 
  • 300 g mielonej wołowiny
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 20 ml sosu sojowego
  • Pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • 30 ml oleju
  • Dodatki:
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • Szczypior
  • 100 g sera cheddar
  • 150 g Old Friends KIMCHI, odsączonego
  • przygotowanie

    Frytki:
    Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wkładamy do zimnej wody na 30 minut. Następnie dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy do miski z mąką kukurydzianą i słodką papryką, dokładnie mieszamy. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 23 stopni C na 20 minut. Po 10 minutach obracamy frytki na drugą stronę tak, aby równomiernie się zrumieniły. Solimy po wyciągnięciu.

    Wołowina:
    Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy mieloną wołowinę oraz przyprawy. Po 5 minutach zdejmujemy z ognia.

    Dodatki:
    Papryki kroimy w bardzo drobną kostkę. Szczypior i kimchi siekamy. Ser cheddar ścieramy na tarce.

    Sposób podania:
    Gorące frytki wkładamy do miski. Na frytkach układamy usmażone mięso oraz kimchi. Posypujemy serem cheddar, paprykami i szczypiorkiem.

    mild vegan