Frytki z batatów z wołowiną i Old Friends KIMCHI
Składniki
przygotowanie
Frytki:
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Wkładamy do zimnej wody na 30 minut. Następnie dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy do miski z mąką kukurydzianą i słodką papryką, dokładnie mieszamy. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 23 stopni C na 20 minut. Po 10 minutach obracamy frytki na drugą stronę tak, aby równomiernie się zrumieniły. Solimy po wyciągnięciu.
Wołowina:
Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy mieloną wołowinę oraz przyprawy. Po 5 minutach zdejmujemy z ognia.
Dodatki:
Papryki kroimy w bardzo drobną kostkę. Szczypior i kimchi siekamy. Ser cheddar ścieramy na tarce.
Sposób podania:
Gorące frytki wkładamy do miski. Na frytkach układamy usmażone mięso oraz kimchi. Posypujemy serem cheddar, paprykami i szczypiorkiem.