Spring rolls z kimchi
Składniki
przygotowanie
Przygotowujemy sos fistaszkowy. Masło orzechowe rozcieramy z wodą, następnie dodajemy sok z limonki, sos sojowy, płatki chili i drobno posiekany imbir i całość dokładnie mieszamy.
W drugiej miseczce przygotowujemy miętowo – pomarańczowy dressing, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
Marchewkę, mango i ogórka kroimy w słupki (julienne). Kimchi odsączamy z soku i drobno siekamy. Przygotowujemy ciepłą wodę. Jeden listek papieru ryżowego moczymy w wodzie przez 3 sekundy i układamy go na desce. Na nim układamy warzywa, kiełki mung, kimchi, mango, makaron ryżowy, przygotowany wcześniej według przepisu na opakowaniu oraz mięte i kolendrę. Zostawiamy po 3 cm z każdej strony, aby móc zawinąć sajgonkę. Na początku zawijamy boki do środka, następnie zawijamy w rulon. Postępujemy tak z każdą kolejną sajgonką.
Gotowe podajemy z sosami, posypane fistaszkami oraz świeżą kolendrą.