Hot Dog z Krewetkami, Old Friends KIMCHI Spicy Ogórek, grillowanym ananasem, pikantnym majo i kolendrą
składniki
Sposób przygotowania
Zacznij od obrania krewetek, pozbądź się głów, skorup, jelit i ogonków. Obmyj je i osusz na suchym ręczniku papierowym. Następnie przełóż je do miski, dopraw solą, pieprzem i zalej olejem. Wymieszaj dokładnie. Do majonezu dodaj dwie łyżki sosu z Old Friends KIMCHI Spicy Ogórek. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz by majonez był ostrzejszy dodaj do środka odrobine sosu Sriracha lub ostrej papryki w proszku. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki – około centymetrowe plastry i zgrilluj. W tym samym momencie zgrilluj lub usmaż krewetki i podgrzej bułkę od hot doga. Przekrój bułkę, posmaruj majonezem od środka, nadziej ogórkami Old Friends KIMCHI Spicy Ogórek, następnie krewetkami i ananasem. Wszystko posyp sprażonym sezamem i świeżo zerwaną kolendra.
Bułki hot dogowe:
Zacznij od przygotowania kleiku, bo przed dodaniem do ciasta musisz go porządnie schłodzić. Składniki na Tangzhong wymieszaj w rondelku i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Podgrzewaj do uzyskania 65-68 stopni Celsjusza lub (jeśli nie masz termometru) do momentu, w którym mieszanina zgęstnieje i będzie ciągnąć cię za rózgą. Przełóż kleik do miseczki, przykryj folią spożywczą tak by dotykała zaparzonej mąki i wstaw do lodówki.
Następnie przejdź do właściwego ciasta; mleko, drożdże, cukier i jajko dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i sól. Dokładnie zagnieć, a następnie dorzuć kleik i zagniataj dalej przez 5-10 minut. Po tym czasie dodaj do ciasta schłodzone i pokrojone w drobną kosteczkę masło.
Zagniataj ciasto do momentu, aż całe masło się wchłonie, a następnie uformuj z niego kulę i przełóż do miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto powinno wyrosnąć 3 krotnie co przekłada się mniej więcej na 3-4 godziny wyrastania w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, nagrzej piekarnik do 35-40 stopni, a jeśli nie masz takiej temperatury na swoim piekarniku to nagrzej go do 50 stopni, wyłącz, uchyl drzwiczki i chwilę poczekaj. Następnie włóż miskę z ciastem do środka i zamknij piekarnik. W ten sposób po 2 godzinach ciasto będzie pięknie wyrośnięte.
Wyrośnięte ciasto przebij palcami tak by pozbyć się nadmiaru gazu. Podziel na 4 porcje lub 6, jeśli chcesz mieć mniejsze bułki. Gotowe kawałki ciasta rozwałkuj na prostokąty, a następnie zroluj w wałeczki. Sklej końcówkę ciasta tak by wałki się nie rozwijały i przełóż sklejeniem do dołu, do foremki wysmarowanej masłem. Moja foremka mierzy 20 cm x 26 cm. Pamiętaj, żeby pozostawić odstęp pomiędzy bułeczkami, bo one jeszcze sporo urosną. Przykryj foremkę folią i odstaw do wyrastania na mniej więcej 1,5 godziny. W tym czasie piekarnik nagrzej do 170 stopni – termoobieg. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż będą pięknie złotobrązowe.
Po upieczeniu wyjmij Hot Dogi z blaszki i daj im wystygnąć. Następnie odrywaj lub odkrawaj nożem każdą bułkę i przesmażaj przed podaniem na niewielkiej ilości masła. By nadziać bułki składnikami wystarczy, że przetniesz ją wzdłuż od góry do 2/3 wysokości.