Pierogi z kaszanką i kimchi
To egzotyczne połączenie – bardzo polskie i koreańskie zarazem. Ten szalony pomysł to dzieło Inessy Kim, która znana jest z zamiłowania do pierogów, dobrej kuchni i kimchi rzecz jasna.
składniki
-
Farsz:
- 500 g kaszanki
- 3 szalotki
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 250 g pokrojonego Old Friends Kimchi
przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i kurkumę. W ciepłej wodzie rozpuść masło. W mące zrób wgłębienie, wlej wodę i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zafoliuj i odstaw na 30 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotuj farsz.
Kaszankę wyjmij z jelit i rozkrusz. Szalotki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Następnie dodaj do kaszanki. Sos sojowy wymieszaj z miodem i podgrzej, redukując ilość płynu. Następnie dodaj łyżkę oleju sezamowego i wymieszaj z pokrojonym kimchi. Całość dodaj do kaszanki i dokładnie wymieszaj.
Gotowe ciasto rozwałkuj i wytnij koła za pomocą szklanki. Podziel farsz i zlep pierogi. Gotowe ugotuj lub smaż w głębokim oleju do złotego koloru. Podawaj z dodatkiem sosu sojowego.