Bulion rybny z kimchi i warzywami

Bulion rybny z kimchi i warzywami

Kimchi jest idealnym dodatkiem do zup. Mięsnych, vege i rybnych także. Grunt to dobry bulion – ten idealnie nadaje się do mrożenia. Jeśli masz jakiś w zanadrzu wystarczy go zagotować dodać lekko posiekane kimchi i ulubione dodatki. Świetnie sprawdzi się szalotka, czosnek, imbir i szczypiorek, głębokości smaku nada sos sojowy, a aromatu olej sezamowy. Spróbuj koniecznie!

Składniki

  • 400 g bulionu rybnego
  • 150 g Old Friends Kimchi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 4 cm pora
  • 4 cm marchewki
  • 2 pieczarki
  • Ew. garść jarmużu i kapusty pak choi
  • 2 ugotowane jajka
  • Garść ugotowanego makaronu chow mien.
  • Ew. filet z białej ryby np. dorsza msc
  • przygotowanie

    Klucz do tego dania to dobry bulion, gotujemy go z dużej ilości świeżych, dokładnie umytych rybnych korpusów (pamiętaj żeby odrzucić skrzela i ew. oczy). Towaru dajemy tyle by garnek był w 2/3 pełny a woda powinna przykryć wsad, ale nie powinno jej być za dużo.

    Gotujemy bulion na małym ogniu 40 min do 1h. Po tym czasie odstawiamy go do wystygnięcia. Możemy go też zamrozić.

    Warzywa – marchew, por, szalotkę kroimy w zapałkę. Pieczarki w plasterki. Czosnek siekamy drobno, Old Friends Kimchi grubo. 

    Bulion zagotowujemy – dodajemy warzywa, kimchi i grzyby i gotujemy jakieś 10 min. Następnie zupę możemy doprawić sosem sojowym. A na 2 min przed końcem gotowania możemy wrzucić kawałki ryby tak aby delikatnie się zaparzyły. To zajmie ok 2-3 min. Po tym czasie podajemy zupę z makaronem i warzywami. 

    mild vegan