
Składniki:
- 1,5 l bulionu wołowo – wieprzowego – drobiowego, bardzo intensywnego
- 1 cebula
- 200 g kimchi
- 3 ząbki czosnki
- 100 g wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 5 kiszonych ogórków
- szklanka zalewy z ogórków kiszonych
- 150 ml passaty pomidorowej
- 150 g pomidorków cherry
- 30 g czarnych oliwek
- 30 g zielonych oliwek
- 30 g kaparów
- pieprz i sól
- ½ cytryny
- Koperek
- ½ pęczka natki pietruszki
- Kwaśna śmietana
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso z bulionu pokroić w cienkie paseczki i dodać do przecedzonego bulionu.
Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle i dołożyć do gotującego się wywaru z mięsem.
Dodać passatę pomidorową.
Przesmażyć wędzony boczek, pokrojony w kostkę.
Przełożyć do zupy.
Ogórki zetrzeć na grubej tarce, razem z kim chi i pomidorkami cherry dodać do zupy.
Chwilę pogotować i dolać do zupy sok z ogórków, wrzucić pokrojone oliwki oraz kapary.
Dodać pieprz, plasterki cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z koperkiem i kwaśną śmietaną.