
Składniki:
- 300 g schabu
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 300 g panko
- 200 g kimchi
Marynata do mięsa :
- 100 ml sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- ½ chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Schab myjemy i porcjujemy na 1 cm plastry.
Przygotowujemy marynatę : czosnek, imbir, chili siekamy w drobną kosteczkę, wkładamy do miseczki, dodajemy resztę składników marynaty.
Schab dokładnie mieszamy w marynacie, odstawiamy na parę godzin – najlepiej na całą noc.
Plastry mięsa rozbijamy na grubość paru milimetrów, następnie obtaczamy mąką pszenna, maczamy w jajku i w panko.
Smażymy na rozgrzanym oleju bądź we fryturze.
Nadmiar tłuszczu odsączamy ręcznikiem papierowym.
Podajemy z kimchi i pokrojonym szczypiorkiem.