SMAŻONE TOFU Z BRUKSELKĄ, KIMCHI I ŻÓŁTĄ FASOLKĄ

Składniki:

  • ½ Chili
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tofu
  • 80 g brukselki
  • 80 g żółtej fasolki
  • 1/3 białej części pora
  • 150 g kimchi
  • 40 g orzechów nerkowca

Sos :

  • 30 ml jasnego sosu sojowego
  • 15 ml ciemnego sosu sojowego
  • 15 ml sosu ostrygowego
  • 15 ml octu ryżowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka brązowego cukru/miodu
  • 30 ml oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku, podgrzewać i mieszać do czasu połączenia się składników.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Brukselkę oczyszczamy, obieramy z wierzchnich liści, kroimy na pół, jeśli są duże to na ćwiartki.

Fasolkę przyciąć na końcach, następnie wrzucić na wrzątek i gotować około 3 minut.

Tofu kroimy w kostkę 2×2 cm.

Chili, imbir i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej.

Smażymy około 2 minut.

Dodajemy brukselkę, a po 5 minutach fasolkę szparagową, orzechy nerkowca i tofu, całość smażymy jeszcze 4 minuty.

Na koniec dodajemy kimchi i wcześniej przygotowany sos, który po chwili powinien lekko zgęstnieć.

Można podawać z ryżem i świeżą kolendrą.

Korzystając z tej strony zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close