AZJATYCKA ZUPA Z KIMCHI I 6-MINUTOWYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 l wywaru na wędzonym boczku lub esencjonalnego wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
  • 1 słoiczek (ok. 300 g) kimchi
  • 1/2 małej dyni piżmowej
  • 1/3 brukwi
  • 2 – 3 małe marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sos sojowy do smaku
  • olej sezamowy do smaku
  • sól do smaku

Do podania:

  • 2 – 4 jaja z wolnego wybiegu w temp. pokojowej
  • 1 kostka tofu jedwabistego
  • 500 g chińskiego pszennego makaronu
  • 4 łyżki prażonego sezamu
  • ½ pęczka szpinaku
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • 1/3 korzenia białej rzodkwi
  • 2 cebule dymki
  • 1/3 pęczka kolendry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dynię, brukiew i marchew obieramy ze skóry.

Dwie pierwsze kroimy w kostkę o boku 1 cm, a marchew w grubsze plasterki.

Wszystko mieszamy z olejem, doprawiamy solą do smaku i pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut, mieszając w połowie, aby równomiernie się zarumieniły i były miękkie w środku.

Wywar zagotowujemy z koprem włoskim i czosnkiem.

Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.

Dodajemy upieczone warzywa i kapustę kimchi, gotujemy kolejne 20 – 30 minut, aż kapusta stanie się miękka.

Doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i olejem sezamowym.

W międzyczasie gotujemy chiński makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Liście szpinaku siekamy w cienkie paseczki (tzw. szyfonadę), a łodyżki w drobne kawałeczki.

Rzodkiew obieramy i razem z rzodkiewkami kroimy w cienkie plasterki.

Dymkę i kolendrę drobno siekamy.

Doprowadzamy do wrzenia wodę, dobrze ją solimy i wkładamy ostrożnie jaja.

Gotujemy 6 minut, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.

Bardzo ostrożnie obieramy ze skorupek i kroimy na pół.

Do miseczki nakładamy porcję makaronu, pocięte świeże warzywa, jedwabiste tofu, sezam oraz z 1 lub 2 połówkami jaja.

Zalewamy porcją gorącej zupy, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy.

Korzystając z tej strony zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close