Kimchi

Co to właściwie jest kimchi? W dużym skrócie kimchi to zasolone, odpowiednio doprawione warzywa, fermentujące w specjalnej mieszance ziół, chilli i sosu rybnego lub sosu sojowego. Pierwsze wersje kimchi powstały w Korei już 2 tysiące lat temu, w odpowiedzi na potrzebę dłuższego wykorzystania dostępnych sezonowo warzyw. Dla Koreańczyków dzisiaj stanowi  nieodłączny dodatek do każdego posiłku. W 2013 kimchi i kimjang, czyli tradycyjna metoda przygotowywania kimchi, zostały wpisane na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Dzięki kimchi cały świat zachwycił się bogactwem kulinarnym kultury Korei.  Wspaniale sprawdza się w roli niskokalorycznej przekąski lub przyprawy do dań! Można je smażyć z ryżem, dodać do zup i sosów, łączyć z naleśnikowym ciastem, dorzucać do wszelakich mięsnych i wegetariańskich kanapek


Jak powstaje kimchi? Chociaż metoda fermentacji łączy kimchi z naszą polską, kiszoną kapustą i innymi kiszonymi warzywami znanymi ze spiżarni babci, to różnica tkwi w unikalnej mieszance przypraw i zastosowanym stężeniu soli. Garść tego, szczypta tamtego – wszystko dokładnie odmierzone, a reszta to praca rąk: krojenie, siekanie, mieszanie, a później fermentacja.

To właśnie za sprawą fermentacji w kimchi kryje się ogrom leczniczych właściwości. Kimchi działa prozdrowotnie na nasz organizm na wiele sposobów – już same fermentujące warzywa stają się źródłem dobrze przyswajalnych witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, z grupy B, a także żelazo i wapń. Jest jedną z pięciu najzdrowszych potraw świata, również dzięki wysokiej zawartości bakterii probiotycznych, które zasilają florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego. Zdrowe jelita są podstawą fizycznego, psychicznego i emocjonalnego dobrego samopoczucia, to w nich drzemie moc naszej odporności. Kimchi ma w sobie miliony bakterii kwasu mlekowego z grupy Lactobacillus, które pomagają budować odporność człowieka, mają wpływ na trawienie i wchłanianie substancji dobroczynnych do organizmu, ograniczają występowanie alergii i chorób skóry, wspierają regulację wagi i odpowiednie PH.

Aby zachować te właściwości Old Friends KIMCHI jest niepasteryzowane. Pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce!

Old Friends KIMCHI dostępne jest w czterech wersjach w słoikach 300 g i wiaderkach 3 l.

Old Friends KIMCHI Spicy Classic – jest pikantne i zawiera sos rybny 

Old Friends KIMCHI Mild Classic – jest łagodne i zawiera sos rybny

Old Friends KIMCHI Spicy Vegan – jest pikantne i zawiera sos sojowy

Old Friends KIMCHI Mild Vegan –  jest łagodne i zawiera sos sojowy

Kimchi ze swoim wyrazistym, ostrym a jednocześnie zbalansowanym smakiem wnosi do każdej kuchni akcent świeżości i zaskoczenia. Delikatna, chrupka struktura i przebijająca się słodycz idealnie dopełniają zarówno cięższe, bogate w tłuszcz mięsne dania, jak i aromatyczne zupy, czy lekkie, kolorowe śniadania z jajkiem albo tostem w tle. Burger, pizza, tacos? Z kimchi wszystko smakuje lepiej, zaufajcie nam. Dodatek kimchi w kilkanaście minut zamieni każdą resztkę ryżu, makaronu, tofu, pozostałości warzyw, czy mięsa w pełny smaku posiłek z egzotycznym ‘twistem”.

Z kimchi powiedzenie „przez żołądek do serca” sprawdza się …od pierwszego kęsa.

Korzystając z tej strony zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close